Brood bakken

Brood bakken


Het is begonnen in Zweden, het bakken van ons eigen brood. Het brood wat je daar koopt in de supermarkt is niet echt heel erg lekker of wel lekker maar heel erg duur. In het begin was het wel even zoeken naar de juiste verhoudingen en ingrediënten, naast tarwemeel gebruiken ze in Zweden ook veel roggemeel. Al vrij snel had ik de juiste verhoudingen voor een brood wat genoeg was voor 1 dag. Bijna dagelijks bakten we zo ons eigen brood. Eenmaal gewend aan het zelf bakken vond ik het brood in Nederland opeens ook veel te duur, of niet lekker genoeg. Nu ben ik thuis dus ook zelf brood gaan bakken. Voor mijn verjaardag kreeg ik een broodbakmachine en sindsdien bakken we een paar keer per week ons eigen brood. Een bijkomend voordeel is dat ik nu nog maar 1 keer per week boodschappen doe, voorheen was het brood uit de vriezer niet voldoende voor een hele week.
Ik zoek nog een beetje naar de ideale mix met het meel wat ik hier in Nederland kan kopen maar het recept ziet er ongeveer zo uit, in de juiste volgorde voor in de machine:
200 ml water
scheutje melk
scheutje olie
200 ml tarwemeel
200 ml roggemeel
2 eetlepels haverzemelen
1 tl suiker
2 tl zout
2 tl gedroogde gist
Als ik tijd en zin heb maak ik broodmannetjes (en vrouwtje)
 
Maak een balletje deeg plat en langwerpig.
Snij volgens de tekening het te veel
aan deeg weg.
Vorm de figuur verder met je handen.
Hagelslag voor het mondje en
krenten voor de ogen maken het af.

2 Comments

Add yours
 1. MaddyChristine Hope-Brokopp

  Hey Maris!! Ik volg jullie nog steeds hier en daar en kwam vandaag op je site terecht. Weet je nog de tijd dat ik een eigen gebakken brood meenam voor de lunch? Ik kan het dus niet laten om een paar tips van de hand te doen.

  1. Koop meel bij de molen. Je kunt in grote hoeveelheden kopen, het is letterlijk vers (en warm) van de pers. En daarnaast beter betaalbaar dan meel kopen in de supermarkt.
  2. Je hoeft helemaal geen suiker toe te voegen wanneer je brood bakt. Ik ben een beetje tegen suiker en heb het nooit gebruikt in mijn brood en je mist er niks mee, ook het bakproces wordt door het ontbreken van suiker niet verstoord.
  3. Veel molens verkopen waldkornbrood. My favorite!
  4. Voeg bij elk brood 2 eetlepels lijnzaad toe. Lekker gezond!

  Goed, dat waren mijn tips.
  Veel liefs voor iedereen thuis!
  Groetjes, Maddy

 2. MamVanZes

  Leuk die poppetjes!
  Ook ik bak ons dagelijks brood zelf, 14 broden per week.
  Mijn verhoudingen zijn iets anders.
  250gram bloem, 250 gram speltmeel, 1 theelepel zout, 2 theelepels gedroogd gist, flinke dot gebroken lijnzaad, scheutje olijfolie, ong. 300-325ml water.
  Wist je dat het ook prima zonder suiker kan?

+ Leave a Comment