Creatief schrijven

Creatief schrijven


creatief schrijven basisschoolWoensdag is de dag dat Tije een vrije opdracht krijgt voor taal. Dat houdt in dat hij geen voorgeschreven les hoeft te doen van een werkblad of uit een boek maar echt zelf iets gaat schrijven. Dat zelfstandig schrijven is een goede indicatie van hoe het werkelijk staat met de spelling. Door het spontane schrijven wordt er minder nagedacht over de spelling en komt naar boven welke verschrijvingen er nog gemaakt worden.

Tije is inmiddels zover dat hij de lettervormen redelijk goed geautomatiseerd heeft met behulp van de methode schrift. Inmiddels zijn we in het tweede groene boekje van De Haan bezig, leest hij elke dag kaartjes en schrijft hij elke dag twee dictee zinnen die we samen bespreken. Zie ook de pagina over Methode de Haan. Daarnaast gebruiken we een Blokboek Taal van Kinheim om het zelfstandig werken te oefenen, Tije heeft de opdracht om elke week één les te maken.

Woensdag is dus de dag dat er zelf iets geschreven mag worden. Tije heeft wel lol in het verzinnen van verhalen. Ik heb voorgedrukte schrijfbladen met ruimte voor een kleine tekening die Tije dan kan gebruiken om zijn verhalen op te schrijven, later kunnen we er dan een verhalenboek van maken. Ot had een speciaal schift waarin hij zijn verhalen schreef, dat schrift werd lange tijd door hem gekoesterd en heeft een speciaal plekje gekregen in een van zijn portfolio’s.

Voor het geval er wat extra inspiratie nodig is bij het verzinnen van een verhaal hebben we wat hulpmiddelen in huis. De storycubes blijven leuk en hebben al heel wat spontane vertellingen opgeleverd. We hebben ook een leuk boekje met daarin creatieve schrijfopdrachten voor kinderen; Schrijfselboek, P. Eggels & Elle Eggels. Een andere manier om tot een verhaal te komen is het gebruik van foto’s. Op pinterest heb ik een bord aangemaakt waarop ik grappige foto’s verzamel die uitnodigen tot het verzinnen van een verhaal. Tije koos de foto van Super Eekhoorn en schreef daarbij het volgende verhaaltje:

creatief schrijven basisschoolSuper Eekhoorn.

Hij is snel, hij is cool, hij is Super Eekhoorn.

Op een dag was Super Eekhoorn in het bos. Daar was een konijn in nood. Er was een vos onder een boom in de boom zat het konijn. Hij kon er niet uit. Supereekhoorn pakte een steen een gooide die naar de vos. De vos werd geraakt op zijn kop. Hij was meteen knok-out. Toen kwam het konijn naar beneden en zei: ‘Dank je wel supereekhoorn.’

En ze leefden nog lang en gelukkig, behalve de vos.