Leren programmeren

Leren programmeren


leren programmeren met robomindOt wil iets met techniek. Hij is dol op technisch lego en zou later best robots willen ontwikkelen. Het leek ons daarom wel zinvol om iets te leren over programmeren. Na wat speurwerk op internet vonden we een paar leuke programma’s en apps.

 

 

move-the-turtle

Move the turtle

Deze vond ik vooral zelf erg leuk. Een vrij eenvoudig spel waarbij je stap voor stap opdrachten uitvoert en je wat basisprincipes leert van het programmeren. De app is in het engels.

 

scratch

Scratch Jr

Deze app valt bij Noortje erg in de smaak. Het is een creatief spel waarbij je op een speelse manier een programmaatje bouwt waarmee je een animatie maakt. Het leuke van de app is dat je zelf ook foto’s kunt toevoegen en geluiden kunt opnemen die je kunt verwerken. Op internet is ook een uitgebreidere versie van het spel beschikbaar  Deze hebben wij zelf nog niet geprobeerd omdat de app al voldoende leer plezier oplevert.

kodable

Kodable

Nog een leuk spel waarbij je spelenderwijs kennis maakt met programmeren. Het begint eenvoudig met een grappige wuppie die een parcours moet afleggen en zo punten kan verdienen. Voor je het weet moet je goed nadenken welke opdrachten je precies moet geven om het ding op de juiste plek te krijgen en ben je echt bezig met programmeren. Erg leuk.

 

robomind_academy

Robomind Academie

Dit is een iets serieuzere cursus waar je je voor kunt inschrijven online. Het kost € 5,- per leerling per jaar. Ot staat ingeschreven en heeft inmiddels de cursus basiskennis 1 volbracht en is nu met basiskennis 2 bezig.

RoboMind Academy traint Computational Thinking: een essentiële vaardigheid voor de 21ste eeuw.

Door een robot te programmeren kan iedereen leren over logica, automatisering en techniek.

Logisch denken wordt direct gekoppeld aan het oplossen van problemen in de echte wereld (zie bron)

De cursus is erg nuttig en het leert je zelf code te schrijven. Af en toe bereikt Ot wel een punt van frustratie als robo niet doet wat hij zou moeten doen omdat het programma wat Ot schreef niet helemaal juist is. Echt heel erg leuk vindt Ot het helaas niet maar het leert hem wel door te gaan en niet op te geven. Zo nu en dan kijk ik mee en kost het mij ook nog wel wat moeite om te zien wat er mis is en hoe we het kunnen verbeteren. Zo samen is het wel erg leuk om te doen. Een extra uitdaging is de open competitie, elke maand is er weer een nieuwe opdracht waar je gratis aan deel kunt nemen na registratie. Leuk om even uit te proberen…

 

codecademie

Codecademy

Mocht je het nog wat serieuzer willen aanpakken dan kun je gratis terecht bij de engelse cursussen van de Codecademy. Er zijn verschillende cursussen die je kunt volgen, o.a. HTML & CSS, Javascript, PHP. Het heeft mijzelf geholpen om deze website hier en daar wat aan te kunnen passen.

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours