Naailes

Naailes


Noortje wil graag leren naaien. Om eenvoudig te beginnen leek het me leuk om samen met haar een vlaggenlijn te maken. Het naaien van de vlaggen is niet moeilijk en het is helemaal leuk dat Noortje binnenkort jarig is en we de lijn dan mooi kunnen gebruiken. Dus gingen we aan de slag.

 

naailes03

Eerst zochten we leuke lapjes uit. We hebben een heel voorraadje oude lapjes in huis die ik kreeg van mijn moeder en tante. Daar zat veel bruikbaars bij. Noortje knipte de driehoekjes ruim uit de stof. We gebruikten twee verschillende lapjes voor één vlaggetje.

naailes04

De mal van het knippen gebruikten we ook om op de stof de lijnen aan te geven waarlangs genaaid moest worden.

 

leren naaien, vlaggenlijn naaien

Afspelden om de twee lapjes goed bij elkaar te houden. De goede kanten van de lapjes tegen elkaar.

naailes02

We maakten acht vlaggetjes in totaal.

naailes01

Tijd om te naaien. Alleen de twee zijkanten hoefde genaaid te worden, en kwestie van twee rechte lijnen. Lapje op de naaimachine, voetje naar beneden, het beginstukje heen en weer naaien, door naaien tot aan de punt, naald naar beneden in de stof, voetje omhoog, stof draaien, voetje naar beneden, naaien tot boven in de vlag, het eindstukje even heen en weer, klaar!

 

vlaggenlijn05

Na het naaien hebben we de zijnaden netjes bijgeknipt, vooral bij de punt moet je niet te veel stof laten zitten anders krijg je deze niet mooi bij het draaien.

 

vlaggenlijn04

Tijd om de lapjes binnenste buiten te draaien zodat de goede kant van de stof naar buiten komt. Om de punt netjes te krijgen gebruiken we een potlood.

 

vlaggenlijn03

Voor de afwerking heb ik een lint dubbel gestreken en de bovenkanten van de vlaggen recht geknipt zodat ze tussen het lint gespeld konden worden. De afstand tussen de vlaggen is ongeveer 10 cm. Het naaien van het lint is een precies klusje en dat heb ik daarom even zelf gedaan.

vlaggenlijn01

Lang zal ze leven!

vlaggenlijn06

 

 

 

+ There are no comments

Add yours