Onze aanpak: Aardrijkskunde

Onze aanpak: Aardrijkskunde


De invulling van het vak aardrijkskunde is voor onze oudste zoon Ot eigenlijk vanzelf gegaan. Ik merkte in de praktijk dat er al heel veel aan de orde kwam door het bezoeken van musea en informatiecentra, het voorlezen van informatieve boeken en het kijken naar tv programma’s en een abonnement op het tijdschrift Junior van National Geographic.

Nu we drie kinderen hebben die onderwezen moeten worden heb ik iets meer behoefte aan kant en klaar materiaal en een planning vooraf. Ik ben daarom met Tije en Noortje begonnen met een methode die ik als richtlijn gebruik en naar behoefte kan aanpassen en aanvullen. Een manier van werken die ik met het vak geschiedenis al langer toepas en die goed bevalt. Ik heb gekozen voor de methode Geobas. De kinderen vinden de lessen leuk en werken met plezier uit de werkboeken topografie.  Topografie oefenen ze ook graag met Topomania dat kan zowel op de gewone computer als op de Ipad. Natuurlijk blijven we ook nog steeds bezoekjes brengen aan leuke en leerzame plekken ook en kijken we samen naar mooie programma’s zoals bijvoorbeeld Planet Earth van de BBC.

app topomania

App topomania

Topo-China

App Topografie Nederland

 

 

 

 

 

Af en toe werken we ook met projecten. Zo hebben de kinderen toen ze nog wat jonger waren een lapbook gemaakt van de 7 continenten om alvast de nieuwsgierigheid wat aan te wakkeren voor het vak aardrijkskunde. Je kunt er over lezen op deze blogs: Lapbook Continenten, Project 7 continenten. De knipbladen om zelf een boek te maken vind je op de download pagina Aardrijkskunde