Theelichthouder van kaarsvet

Theelichthouder van kaarsvet


DSC_7645Dit is niet alleen leuk om te doen maar staat ook nog eens leuk op tafel. Alles wat je nodig hebt is een paar oude kaarsen, een ballon en een conservenblik. Het leuke is dat het direct een lesje natuurkunde is over fase-overgangen.

Wij hadden een paar vierkante kaarsen die vanbinnen opgebrand waren maar waar nog veel bruikbaar kaarsvet aanzat. Met een hamer hebben de kinderen de grote stukken kaarsvet eerst klein gemaakt.

DSC_7626

DSC_7628

De klein gemaakte stukken kaarsvet hebben we gesmolten in een conservenblik in een pan met warm water, bijna tegen het kookpunt aan.

DSC_7632

DSC_7633

De ballonnen hebben we gevuld met water om ze voldoende zwaar te maken, daarna hebben we ze voorzichtig in en uit het kaarsvet gehaald net zolang tot de dikte ons beviel.

DSC_7635

DSC_7636

DSC_7637

Wij hebben de ballon hangend laten hard worden, achteraf was het beter geweest ze voorzichtig op de onderkant te laten rusten zodat ze plat zouden worden en daar later mooi op konden rusten. Tip voor een volgende keer.
DSC_7639

Je zou de bovenkant recht kunnen afsnijden maar wij vonden ze zo ook wel leuk. Het metalen bakje van het waxinelichtje hebben we gebruikt als voetstuk. Ze staan prachtig te schijnen.

DSC_7654