Vermenigvuldigingen weven…

Vermenigvuldigingen weven…


Dit bord voor de tafels van vermenigvuldiging leek mij zo leuk om te gebruiken bij het oefenen van de tafels. Het zag er niet moeilijk uit om zelf te maken dus hebben we dat gedaan. Bij de bouwmarkt krijgen de jongens soms mooie plankjes hout uit de resten van de zaaghoek. Nu hadden we een paar stukken MDF van 10mm dik gekregen, ideaal voor de timmerdoos maar ook leuk om deze weefplank mee te maken.

We gingen als volgt te werk:

Voor de maat van de cirkel gebruikten we een diner bord. De cirkel tekenden we precies in de hoek van de plaat af zodat we het makkelijk met de decoupeerzaag konden zagen. We, want Noortje hielp mij bij dit alles.

Om te bepalen waar de gaten moesten komen voor de drevels heb ik de hoeken afgetekend met een hoekmeter. Op elke 36 graden komt een gat en in het midden.

We hebben nog even de dikte van de boor getest, in ons geval waren de drevels 6mm dik. Het is wel belangrijk dat je met een stevige hand boort anders worden de gaten net wat te breed voor de drevels. Om de gaten aan de onderkant net zo netjes te krijgen als aan de bovenkant moet je onder je houten cirkel ander hout leggen waarin je een stukje kunt doorboren, doe je dit niet dan wordt de onderkant erg lelijk.

Na het boren lijmden we de drevels in de plank die we daarna goed lieten drogen. Om alles mooi af te werken schuurden we de plaat en verfden we hem wit. Wij gebruikten daarvoor gesso als grondverf en acryl verf als afdeklaag (dat heb ik namelijk altijd wel in huis). Maar een andere verf kan natuurlijk ook.

Nu gebruikt Noortje het bord om haar tafels te oefenen ze maak mooie tafelsterren. Tijdens het weven draaide ze de plank elke keer een paar stappen verder, op de foto zie je de tafel van drie. De draadfiguren de ontstaan zijn bij iedere tafel weer anders en de ene keer indrukwekkender dan de andere. Ze geven op een beeldende manier inzicht in de tafel.

In een update van sept 2015 geef ik meer uitleg over het gebruik van het bord: Vermenigvuldigen met het tafelbord

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment