Een nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar


Nu we de NotBackToSchoolParty in de Speeldernis weer achter de rug hebben is ook voor ons het nieuwe schooljaar officieel begonnen. Ik krijg de laatste tijd veel vragen over het hoe en wat rondom ons onderwijs. Ik begrijp dat wel want Ot is inmiddels al op een leeftijd dat hij naar de middelbare school zou kunnen en mensen verwachten dat dan ook. Het is net als tien jaar geleden toen Ot net vier jaar geworden was en iedereen er vanuit ging dat hij op de basisschool zat.

“Dan gaat hij nu zeker wel naar de middelbare school?” Nee, we gaan door met thuisonderwijs. Zolang Ot daar ook zelf voor kiest en laat zien dat hij zich er voor inzet gaan we gewoon door zoals we al die tijd al bezig zijn geweest. De boeken van de basisschool hebben langzaamaan plaatsgemaakt voor boeken van de middelbare school en inmiddels zijn er al wat boeken van het eerste jaar uit.

“Maar op welk niveau zit hij dan precies?” Dat weet ik niet. De boeken die we in huis hebben zijn veelal afkomstig van marktplaats of hebben we via via gekregen. Zo hebben we voor wiskunde een pakket boeken kunnen overnemen voor HAVO-VWO klassen 1 tot en met 3. Daar werkt hij dus uit en dat gaat goed. Voor Nederlands werken we met een methodeboek voor VMBO-T – HAVO, daarnaast gebruiken we boeken van Uitgeverij Pak. Voor de vreemde talen hebben we een groepsabonnement op Rosetta Stone waarmee Ot Duits en Engels leert. Ook voor de andere vakken hebben we gewone schoolboeken in huis waaruit Ot lessen kan doen of die we gebruiken als richtlijn om te bepalen welke dingen er geleerd moeten worden.

We weten niet precies op welk niveau Ot zit. We lezen gewoon de boeken door en praten over de onderwerpen die aan bod komen. We bekijken tv programma’s of filmpjes op internet die aansluiten bij de leerstof of bezoeken een stad of museum. Ot is zijn kennis over van alles aan het verbreden en verdiepen, ik mag hem daarbij helpen. Ondertussen verandert hij in een jongeman die op een vrolijke manier aanwezig is, geniet van zijn eigen projecten en dol is op onze lieve hond Max. Die zonder schroom op vreemden afstapt om ze in het engels te vragen welk aas zij gebruiken tijdens het vissen, die zich verdiept in het bouwen van computers omdat hij zelf een gamePC wil bouwen en die nog steeds wil gaan studeren aan de TU Delft om later robotbouwer te kunnen worden. Een jongen die zich volop aan het ontwikkelen is.

Voor nu is dit een prettige manier van leven en leren maar er zal een moment komen dat we het officiëler moeten aanpakken zodat Ot en later ook Tije en Noortje naar een beroepsopleiding kan doorstormen. Het idee is dat we op een gegeven moment met behulp van examenbundels gaan bepalen welk examenniveau Ot aankan en dat we hem dan inschrijven voor staatsexamens zodat hij een diploma kan halen. Maar wie weet zegt Ot over een tijdje wel dat hij examens op een reguliere school wil doen of via een High School programma zijn middelbare diploma wil halen. Er zijn genoeg mogelijkheden.

Maar zover is het nu nog niet. We zijn begonnen met ons nieuwe schooljaar. Een beetje vreemde start omdat ikzelf een operatie moest ondergaan aan mijn knie en nu dus een paar weken rustig aan moet doen. Met mijn been omhoog help ik de kinderen met hun werk ondertussen helpen ze mij met de dagelijkse dingen die ook moeten gebeuren. Weer een nieuw schooljaar waarin we samen mogen leven en leren.

DSC_6569