Na het vernieuwen van mijn site ben ik nu bruikbare informatie uit mijn oude archieven opnieuw aan het plaatsen op deze site en blog.
Toen onze kinderen nog wat jonger waren heb ik heel erg veel gehad aan een artikel uit Above Rubies over het geven van thuisonderwijs aan oudere kinderen terwijl je ook nog jonge kinderen hebt die aandacht en zorg vragen. De tips kwamen van ervaren moeders en waren voor mij heel praktisch toepasbaar. Ik hoop dat ook anderen er bruikbare ideeën uit zullen halen.
Een ander mooi artikel wat mij erg geholpen heeft is ‘The baby is the lessen’.
Above Rubies juni 2008 Occupying toddlers
Moeder van Nyoka (11), Kiana (8), Maleki (6) en Levi (4).
1 Lokatie
We houden de kinderen in een kamer bij elkaar. De kleintjes weten dat ze daar stil moeten zijn. Ze werken aan een eigen tafeltje of spelen rustig op de grond met speciaal voor hen geselecteerd educatief speelmateriaal. Als ze te luidruchtig worden moeten ze in een andere kamer gaan spelen. Op die dagen zorg ik dat de ouderen zelfstandig kunnen werken zodat ik wat extra aandacht voor de jongsten heb. Ze weten dat we na het schoolwerk altijd iets leuks gaan doen, daar kijken ze allemaal naar uit.
Moeder van Patricia (7), Benjamin (6), Matthias (4), Jonathan (2) en Elizabeth (4 maanden)
Individuele aandacht:
Aan het begin van de dag neem ik de tijd om de jongere kinderen een op een aandacht te geven, hierdoor voelen ze zich geliefd en het geeft mij de gelegenheid ze te trainen.
Speelkleed tijd:
Als ik met een ouder kind bezig ben speelt het jonge kind met een doosje speelgoed. Ik wissel het speelgoed regelmatig om verveling te voorkomen. Het kind moet op het kleed blijven met dit speelgoed. Ook hebben we ‘couch time’, het kind moet op de bank blijven met boekjes of puzzeltjes. ‘Room time’ is ook leuk. Ik zet muziek aan of een luisterboek terwijl het kind met een setje speelgoed speelt. Start met 10 minuutjes en werk toe naar een half uur. Het kind gaat het waarderen een leert zelfstandig te spelen en tevreden te zijn in zijn eentje.
Oudere kinderen helpen:
Ik laat de oudere kinderen tijd doorbrengen met een jonger kind door samen te laten spelen of te lezen. Op die manier werken ze aan een goede relatie en leren de oudere kinderen te dienen.
Overdag slapen:
“Don’t let go of this!”
Op schoot zitten:
Leer je peuter stil op je schoot te zitten of naast je. Ze kunnen leren rustig te kleuren naast je of met blokken te spelen naast je op de grond terwijl je les geeft aan een ouder kind.
Moeder van Katie (5), Owen (2) en Audry (6 maanden)
Peuters erbij betrekken:
Betrek de jongere kinderen bij het onderwijs. Maak dus ook voor hen een planning. Onderschat niet wat een jong kind allemaal al kan als het gaat om dagelijkse taken als tanden poetsen, bed opmaken, was weg werken, opruimen e.d Geef je kinderen kleine taken die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. Wij werken met kleine pictogrammen per taak. Schooltijd is ‘fun time with mama’ De jongste slaapt terwijl ik met de twee oudsten aan het werk ga. Mijn zoon van twee krijgt stickerboeken, kleurtjes, sorteer speeltjes of hij speelt met een speeltje. Voorlezen doen we met z’n allen.
Moeder van Bryson (16), Jacinda (15), Dalton (13),Brielle (10), Logan (9), Havenne (7), Gideon (6), Jilissa (4), Tressa Leigh (2) en Drayden (10 maanden)
Meerdere peuters bij elkaar:
Een goede manier om peuters bezig te houden is door er meer bij elkaar te hebben. Hoe meer kinderen je hebt hoe meer ze samen spelen en zichzelf vermaken.
Moeder van Jared (11), Hudson (6) en Nathan (19 maanden)
Trainen om te blijven zitten:
Ik heb een erg actieve peuter. Tijdens het werken met de ouderen stoorde hij ons met rennen en klimmen door het huis. Ik heb daarom met hem geoefend om op een deken te blijven met wat speelgoed en rustig te spelen. Terwijl ik nu aan het werk ben met de oudere jongens speelt de jongste in dezelfde kamer op een kleed, hij pikt daardoor veel op van wat er aan tafel gebeurt.
Moeder van Hannah (11), Benjamin (9), Joshua (8), Mary Grace (6) en Faith (3)
Oudere kinderen kunnen helpen:
Ik laat mijn oudere kinderen tijd doorbrengen met de jongste van drie om te spelen en op haar te passen terwijl ik rustig werk met de andere kinderen. De oudere kinderen kijken uit naar het moment dat ze aan de beurt zijn om met hun zusje te spelen en Faith vindt het ook geweldig, van elke broer of zus krijgt ze weer andere aandacht en nieuwe spel-ideetjes. Als de oudere kinderen zelfstandig aan het werk zijn ontferm ik me over Faith. Ik betrek haar in de dagelijkse klusjes of ze puzzelt, kleurt, speelt met klei wanneer we allen tegelijk aan het werk zijn.
Corrigeren:
Ik denk dat het belangrijk is oog te houden voor verkeerd gedrag van je peuter zelfs als dat betekent dat je je les met een ouder kind moet onderbreken. De verleiding is groot om even te doen alsof je het verkeerde gedrag niet ziet zodat je de les niet hoeft te onderbreken, maar op langer termijn is het veel beter om storend gedrag direct te corrigeren en zo je peuter te trainen zich goed te gedragen.
Moeder van Brandon (10), Alina (7), Natalie (5), David (4) , Victoria (2) en Gabriella (1)
Speelkleed tijd:
Terwijl ik les geef aan de oudsten spelen de jongere kinderen op een speelkleedje met een doos kleine speeltjes. Mij twee peuters spelen tot wel twee uur rustig op het kleed. Ik bewaar de doos met speeltjes alleen voor het spelen op het kleed. Het kleed gebruik ik ook als ik ergens naar toe ga op bezoek of in de kerk.
Moeder van Theo (6), Grace (4) en Hannah (1,6)
Een goede planning loont:
Tijdens de zomermaanden heb ik wat dingen voorbereid. Voor mijn jongste heb ik plastic doosjes gekocht en elk doosje gevuld met iets waarmee ze rustig kan spelen. Tijdens het schoolwerk mag ze een doosje kiezen om rustig mee te werken bij ons aan tafel. Ze mag per activiteit van de ouderen 1 doosje kiezen en moet na afloop alles netjes in het doosje terug stoppen.
Voor mijn 4 jarige vond ik het boek Preschool Activities in a bag, van Paula Reetz en Sherri Maclean, www.activitybags.com Dit boek geeft tips om je kleuter bezig te houden tijdens het werken met een ouder kind. Tijdens de zomer heb ik 20 activiteiten voorbereid allen in een plastic afsluitbaar mapje. Tijdens schooltijd mag hij iets kiezen om mee te werken.
Moeder van Elizabeth (6), Ethan (4) en Abigail (3 maanden)
Participatie:
Onze zoon wilde graag net als zijn grote zus schoolwerk doen. Sindsdien betrek ik hem in het thuisonderwijs door hem ook werkbladen te geven. Ethan vind het fijn om deel te nemen en de kinderen hebben veel meer plezier.
Moeder van Eliana (8), Asher (5), Ephraim (3) en Hadassah (8 maanden)
Schilderen met waterverf boeken:
Wij gebruiken ‘schilderen met water’ platen voor de peuters terwijl ik met de oudere kinderen werk. Ze krijgen 2 platen per keer om te schilderen, ik bewaar de platen bij het leermateriaal van de oudere kinderen waardoor het echt schoolwerk wordt voor de kleintjes. De ‘schilderen met water’ boeken zijn geweldig omdat je alleen wat water en een kwast nodig hebt, de kleur is al op de plaat aanwezig en komt vrij zodra de plaat nat gemaakt wordt. Er is dus geen geklieder.
Moeder van Elaine (12), Samantha (11), Sarah (11), Levi (9), Caleb (8), Noah (6), David (4) en een nieuwe baby, vier geadopteerde kinderen
Jonge kinderen eerst:
Ik heb pas Susan Bradick’s CD “Twenty-four Hours is all you get”, gekocht. Zij benadrukt het belang van individuele aandacht voor de jongere kinderen aan het begin van een dag, zij geeft dat de prioriteit. Tijdens de middagdutjes krijgen de oudere kinderen weer meer aandacht. Zij heeft me doen beseffen dat ik deze mooie jaren niet zomaar voorbij moet laten gaan. Ik probeer dit principe toe te passen in de dagelijkse routine.
Moeder van Accalia (11), Evelyn (7), Lydia (5), Koinonia (3) en Zion (1)
Uitleen tas:
Met tien thuisonderwijsmoeders komen we bij elkaar voor een ‘Toddler Activity Bag Swap’ (het uitwisselen van een peuters activiteiten tas). De tas moet voldoen aan bepaalde eisen; het moet goedkoop samen te stellen zijn, het kind moet er zelfstandig mee kunnen werken na uitleg van de volwassene, het moet gemakkelijk op te ruimen zijn en het mag geen kleine onderdelen bevatten die een gevaar kunnen zijn voor jonge kinderen.
Hier een paar ideeën:
Kartonnen vormen met gaatjes langs de randen en een stuk garen met een puntje van plakband of een veter om te rijgen
Kleine speeltjes met magneetjes er aan geplakt en een magneet bord (taartvorm/ bakplaat)
Een lege papieren keukenrol en een autootje om erdoorheen te laten rijden
Doosjes van verschillende maten om te stapelen en in elkaar te voegen
Krijt en donker papier
Kleurpotloden en schuurpapier, weer eens wat anders dan gewoon papier
Eenvoudige puzzel, zelfgemaakt of via een rommelmarkt of kringloopwinkel
Moeder van Thomas (3), Sarah Grace (2) and Elizabeth (13 maanden)
Spelen met rijst:
Ik heb een ondiepe plastic bak die ik vul met een paar koppen rijst en wat zandvormen. Mijn kinderen kunnen hier tot wel twee uur achtereen zoet mee zijn. Zo eens in de twee weken komt de bak tevoorschijn en er zijn regels om hiermee te mogen spelen, de kinderen moeten de rijst zo veel mogelijk in de bak houden en het niet zomaar dumpen. Na het spelen vraagt het wat extra tijd om alles weer op te ruimen maar dat is het me wel waard.
Moeder van Mary Taylor (8), Brady (6) en Shepherd (2)
Play dough is de oplossing:
Mijn jongste wilde pas graag met ons meewerken aan tafel. Ik heb toen klei uit de kast gehaald en wat koekvormpjes en letter vormen. Uiteindelijk waren ook de twee oudsten met play dough bezig, woordjes spellen van klei.
Moeder van Bethany (9), Michael (7), Abigail (5) en Emily (3)
Start met de jongste:
Voorheen had ik het idee dat het belangrijk was de dag te beginnen met school. Ik deed wat nodig was voor de oudsten en werkte de dag zo door tot de jongste aan de beurt was. Dit gaf echter problemen met onze derde. Ik besefte me dat zij zich erg buitengesloten voelde als ik bezig was met de oudsten. Ik heb het daarom aangepast en na onze stille tijd ben ik eerst tijd gaan nemen voor de jongste. De oudere kinderen werkten dan zelfstandig. Mijn jongste voelt zich daardoor geliefd en kostbaar. Na onze tijd samen heb ik dingen klaar liggen waar ze zelfstandig mee aan de slag kan. Ook plan ik schoolsessies voor de jongste met een van de de oudere kinderen. De oudsten vinden het leuk om meester of juf te zijn en de jongste wordt bezig gehouden en leert er veel van. Meestal heb ik werk klaar liggen waar ze mee aan de slag kunnen.
Moeder van Brenden (12), Brittany (10), Stone (8) en Alyssa Belle (5)
Peuterschool leraren:
Mijn oudste kinderen zijn om de beurt de leraar voor de jongste terwijl ik werk met de andere kinderen. We hebben een la waar van alles in zit om mee te werken tijdens het ‘peuterschool moment’, een telraam, flits kaarten (plaatjes, nummers, alfabet), blokken en nog veel meer. Ik wissel de materialen in de la zodat het blijft boeien. We werken nu al een jaar op deze manier en het is verbazingwekkend hoeveel de oudere kinderen de jongste al geleerd hebben. En daarbij leren de oudsten op hun beurt ook veel zoals geduld, volharding en anderen helpen.
Advies van een oudere moeder, inmiddels oma
Peuters eerst:
Als je aan het begin van de dag je peuter aandacht geeft zal hij of zij de rest van de dag veel tevredener zijn. Vul hun tank met jouw liefde en aandacht, knuffels en glimlachen.
Note van mijzelf: Een erg goed boek over het vullen van de liefdestank van je kinderen Dr. Gary Chapman De vijf talen van de liefde van kinderen
Speciaal speelgoed voor tijdens schooltijd:
Maak een lijst met speelgoed wat je wilt verzamelen om je peuter mee te laten spelen tijdens schooltijd. De speeltjes komen alleen tijdens schooltijd tevoorschijn. De kinderen gaan uitkijken naar schooltijd omdat ze dan mogen spelen met dit speelgoed en ze zijn zoet terwijl je bezig bent met de oudere kinderen. Ze voelen zich groot omdat ze ook schoolwerk doen.
Tijd nemen na lunch en voor het middagdutje:
Terwijl de oudere kinderen opruimen heb je de tijd om met de jongeren wat te lezen of te zingen voor je ze op bed legt. Als je een duidelijke dagindeling aanhoud en consequent bent met bedtijden e.d. dan zal je peuter rustiger zijn. De oudere kinderen kunnen ‘s morgens zelfstandig werken en tijdens het middagdutje van de jongsten krijgen juist zij de persoonlijke aandacht die nodig is.