Creatief > Materialen

In de loop van de tijd heb ik aardig wat materialen in huis verzameld, mede door mijn achtergrond als beeldend kunstenaar. Hier wat materiaaltips die gebruikt kunnen worden in het creatieve proces.

Wij hebben veel knutsel-en tekenmaterialen binnen handbereik liggen van de kinderen zo kunnen ze redelijk zelfstandig aan de slag kunnen. Ook is er een rommeldoos waar na afloop de nog bruikbare knutselspullen in kunnen zodat de kinderen ook zelf hun spullen kunnen opruimen. Veel van onze knutsel en tekenspullen zitten in handige opbergdozen van Ikea, de Samla serie en de Glis serie. Ik vind die erg prettig in gebruik.

Handig om altijd op een vaste plek te hebben liggen waar de kinderen zelf bij kunnen:

 • knutseldoos; bij ons is deze gevuld met crêpe-papier, pijpenragers, foamstickers, vlechtstroken, pompoentjes, wiebeloogjes.
 • zak met wc rolletjes en kleine doosjes
 • lijm
 • scharen, een goede linkshandige schaar is absoluut noodzakelijk voor een linkshandige
 • priblok en prikpen
 • wit (print)papier
 • gekleurd papier
 • vouwblaadjes
 • plakband
 • schort, het Måla kliederschort van Ikea is erg prettig.
 • kant en klare waterverf met kwastje.
 • stiften, potloden en pennen

Tekenen

Stiften
Dit behoeft denk ik weinig uitleg. Let op kwaliteit. Goedkope stiften zijn vaak erg snel op. Er zijn ook stiften die goed uitwasbaar zijn, ideaal voor jonge kinderen. Zelf gebruik ik graag stiften van Bruynzeel.

Kleurpotloden
Ook hier geldt dat je beter een goede kwaliteit kunt kopen, zelf ben ik nog altijd trouw aan Bruynzeel. Ook leuk zijn aquarel potloden, eerst tekenen en daarna met een kwastje water schilderen. Witte potloden of wit krijt is heel leuk om wintertekeningen mee te maken op zwart papier.

Vet krijt
Je hebt gewone krijtjes en je hebt echt oliepastel . Het verschil zit hem in de vettigheid van het krijt. Afhankelijk van wat je doel is met de tekening gebruik je het geschikte krijt. Heel leuk is het om tovertekeningen te maken. Meestal zorg ik voor de voorbereiding zodat de kinderen meteen kunnen gaan toveren.

Ook leuk is het om eerst een tekening te laten maken met vetkrijt en daaroverheen met waterverf te schilderen. Met vetkrijt maak je ook makkelijk een doorschijnende raamhanger door na het krijten het papier in te vetten met olie

Blog: Leergierige kleuter

HB potloden
Laat je kind eens experimenteren met potloden met verschillende hardheid. Als basispotlood gebruiken wij meestal een HB of 2B maar een 4B en 6B mogen natuurlijk niet ontbreken. De H potloden zijn vooral geschikt voor meer grafische tekeningen, wij gebruiken die vrijwel niet.

Bij ons heeft elk kind zijn eigen metalen potlood doosje met een goede basisset tekenpotloden.

Blog: Ra ra wat teken in

Houtskool
Een mooi materiaal om wat grotere tekeningen mee te maken. Er zijn houtskoolstaafjes in verschillende diktes. Let wel een beetje op want het kan een vieze boel worden. Met kneedgum maak je in de tekening witte accenten.
Fixeren van de tekening kan simpelweg met een spuitbus haarlak.

Oost-Indische inkt
Met een kroontjespen en een potje zwarte inkt maak je al snel een leuke pentekening. Oost-Indische inkt verwerk je met een pen of penseel en verdunnen je met water en zodra het droog is kan je het inkleuren met ecoline of waterverf.

Oost-Indische inkt en ecoline
Met een kroontjespen en een potje zwarte inkt maak je al snel een leuke pentekening. Oost-Indische inkt verwerk je met een pen of penseel en verdunnen je met water en zodra het droog is kan je het inkleuren met ecoline of waterverf

Hiermee kun je leuk tekenen en schilderen. Gebruik een veer, kroontjespen of penseeltje om met de heldere kleuren iets moois te maken. Ook kun je met ecoline spatten met een tandenborstel en een zeefje. Een dikke druppel laten vallen en er met een rietje een grappige vorm van blazen is ook erg leuk.

Ook zijn er ecoline stiften waar je prachtig mee kunt (in)kleuren en kunstwerken kunt maken.

Schilderen

materiaal tips

Plakkaatverf (gouache)
Deze verf is heel geschikt voor kinderen om mee te werken, goed te mengen en heel prettig om mee te schilderen, eenmaal opgedroogd heeft het een wat matte uitstraling. Plakkaatverf kan je ook goed gebruiken om afdrukken mee te maken. Bijvoorbeeld stempels van linoleum, piepschuim, of aardappel.

Ik heb zelf een paar flessen plakkaatverf gekocht bij een schoolleverancier bijvoorbeeld Heutink. Voor een literfles betaal je daar maar een paar euro en de kwaliteit is voor jonge kinderen prima. Bewaar oude eierdoosjes, deze zijn ideaal als wegwerp verfbakjes te gebruiken. Mocht je liever toch werken met iets betere pigmenten en de kinderen wat ouder worden en serieuzer aan de slag gaan met schilderen dan raad ik de verf van Talens aan.

Acrylverf

Een verf op waterbasis. Het is een glanzende verf met heldere kleuren die heel sprekend blijven als de verf droogt. Het is ook geschikt om blankhouten meubels mee te schilderen. De kinderen hebben er hun van MDF gemaakte zeepkist mee geschilderd. Ook is deze verf geschikt om muurschilderingen mee te maken, maar je kan er natuurlijk ook gewoon mee schilderen op papier of op doek. Je koopt deze verf tegenwoordig bijvoorbeeld bij Action of Kruidvat, ik heb geen idee hoe de kwaliteit van die verf is. Zelf gebruik ik altijd de verf van Winsor & Newton een prima (studie) kwaliteit.

materiaal tips

Om een kleur goed dekkend te krijgen meng je het altijd met wat wit en het liefst met nog andere kleuren. Dus geen verf direct uit de pot gebruiken altijd wat mengen. Geef geen zwart bij het schilderen tenzij het ergens voor nodig is bijvoorbeeld omlijning. Leer kinderen zwart te mengen door blauw, rood en geel. Je krijgt zo een heel diep donkere kleur die toch niet ‘doods’ is.
Als pallet gebruik je een metalen bord. Na afloop laat je de verf drogen en hard worden bij een volgende schilderbeurt leg je het bord in een emmer warm water en de verf komt vanzelf van het bord los als een soort plastic laagje.

materiaal tips

Olieverf
Werken met olieverf is niet iets wat je zo maar even doet. De aanschaf van de verf is vrij prijzig en je hebt te maken met onhandige verdunningsmiddelen als terpentijn of terpentine. Maar als je het ziet zitten is het voor wat oudere kinderen denk ik heel boeiend om met olieverf te mogen werken. Bijzonder van deze verf is de lange droogtijd en dus de lange periode dat je kan doorgaan in een schilderij en kan blijven veranderen en mengen. Ook kan je olieverf heel dik opbrengen wat ook weer bijzondere effecten kan hebben. Daarnaast werken veel kunstenaars met olieverf en alleen daarom al is het goed als kinderen het ervaren wat het is, op die manier kijk je ook weer anders naar kunst en weet een kind waar je het over hebt als je een schilderij ziet waarbij staat olieverf op linnen.

Doek
Het is gewoon heel leuk om op echt doek te schilderen en aangezien je doeken nu overal kan kopen voor een paar euro is er ook niet zoveel op tegen om kinderen eens op echt doek te laten werken.

Gesso
Gesso is een witte grondverf voor schilderijen. Je gebruikt het om doek te prepareren voor het schilderen. Ook kan je het gebruiken om papier te voorzien van een goede grond om te schilderen. Het is zinvol om papier vast te plakken met daarvoor bestemd tape voordat je het gaat prepareren. Gesso is ook goed te gebruiken om een pallet mee te maken van karton. Een stevig stuk karton voorzien van een paar lagen gesso is een heel geschikt pallet voor olieverf.

materiaal tips

Vingerverf
Voor heel jonge kinderen kan je vingerverf gebruiken maar ik zie het toch vooral als een leuke motorische ervaring. Je kunt wat gezeefd schelpenzand toevoegen aan de verf om nog een nieuwe dimensie toe te voegen.

Waterverf aquarel verf
Ideaal om snel even te pakken en mee aan de slag te gaan. Kinderen kunnen hier heel makkelijk zelf mee werken. Ook hier raad ik aan een goed merk aan te schaffen vanwege de veel betere pigmenten. Een geweldig leuk setje voor kinderen (en volwassenen) die serieus aan de slag willen met aquarelleren is het Pocket setje van Winsor & Newton

Kwasten/ penselen
Ik gebruik meestal een basissetje platte kwasten met varkensharen van Gerstaecker. Voor het aquarelleren gebruiken wij een paar basis penselen maten 4 – 8 en 12. Ik koop liever een paar lossen penselen van iets betere kwaliteit dan een goedkopere set.

Schildertape
Ik heb het bijna altijd wel ergens voor nodig een rol schildertape. Voor het vastplakken van het papier omdat het anders wegschuift, voor het ophangen van het papier, voor het vastzetten van het plastic op de tafel. Het hoort gewoon bij de standaard schilderuitrusting.

Kleien

Bruine boetseerklei (broodje klei)

materiaal tips

Dit is een lekkere klei om mee te werken, en erg voordelig. Het blijft lang goed als je er een paar kuiltjes in maakt en die vult met water en daarna het broodje klei verpakt in plastic. Als het goed gedroogd is kan je het beschilderen met plakkaat of acrylverf.Te koop bij hobbyzaken bv. Gerstaecker

Kinderklei Play Doh

materiaal tips

Iedereen kent het wel, een heerlijke klei met leuke kleurtjes. Veilig voor jonge kinderen. Wordt vrij snel hard. Te koop in speelgoedwinkels maar ook goedkopere versies bijvoorbeeld bij Action. Er zijn veel extra attributen voor verkrijgbaar.

materiaal tips

Creall klei
Er zijn van Creall verschillende kleisoorten. De Creall supersoft is een heel zachte klei die makkelijk te modelleren is en aanvoelt als was.
De Creall therm klei is een klei die je kunt bakken in een gewone keukenoven waardoor het verandert in duurzaam onbreekbaar kunststof.

Zoutdeeg

Ideaal voor kleine kinderen en makkelijk zelf te maken:3 bekertjes bloem/ 1 bekertje water/ 1 bekertje zout/ een scheut olie mengen tot er een gewenst deeg ontstaat wat prettig is om mee te werken. Na het bewerken laten drogen in de oven op 100 graden Celsius afhankelijk van de creatie moet het een paar uur in de oven. Na het drogen eventueel schilderen.

Oude schroefjes e.d.

Kleine ringetjes en schroefjes en dergelijke zijn heel leuk om te verwerken in de klei.
Saté prikkers zijn heel handig om kleiwerkjes mee te verstevigen. Een prikker in de beentjes laat figuren goed staan. Ook leuk om gewoon lekker mee te prikken in de klei voor de kleinere kinderen.

Papier-maché/ Behangerslijn

Je koopt een doosje behangerslijm bij een doe-het-zelver en kan zo zelf lijm mengen naar behoefte. Bewaar de lijm in een gesloten plastic of glazen potje. Voor jonge kinderen een prettige lijm voor papier, zelf gebruik ik een potje en een kwastje voor de kleintjes om ze mee te laten lijmen. Natuurlijk ook heel leuk om papier-maché mee te maken. Emmertje lijm mengen, gescheurde kranten erin, goed laten intrekken en kleien maar. Of emmer lijm aanmengen en de kranten scheuren en los als stukjes over elkaar heen in laagjes opplakken op bijvoorbeeld een ballon of een skelet van gaas. Ook kan je de krantenstukjes plakken op een plastic bord of beker om zo je eigen bordje of bekertje te maken.
Deze lijm is ook goed te gebruiken om papier op glas te plakken, mocht je de behoefte hebben om je ramen eens op te vrolijken. Zelf hebben we het ook wel gebruikt om gedroogde herfstbladeren op de ramen te plakken, als de zon daar dan doorheen schijnt heb je een echt herfstsfeertje in huis.