En dan eindelijk naar school…

En dan eindelijk naar school…


Op je 16e voor het eerst naar school; dat is de stap die Ot het afgelopen schooljaar nam nadat hij sinds zijn geboorte thuis onderwezen was.

Op 9 september 2015 schreef ik een blog over de overgang naar de middelbare school. Ot was toen net 14 en kreeg nog steeds thuisonderwijs. De basisschoolboeken waren vervangen voor middelbareschoolboeken en alles ging gewoon door zoals het altijd ging. We wisten toen nog niet welke route we precies zouden gaan, we dachten aan staatsexamens via DUO.

Maar Ot was op een gegeven moment niet meer gemotiveerd om thuis te studeren en toe te werken naar een examen. We kregen hierover samen steeds meer discussie en al met al leek het tijd voor iets anders.

In de eerste maanden van 2017 zijn we op verschillende opendagen gaan kijken van het MBO om te zien of Ot ergens een klik zou hebben en enthousiast werd. Dat gebeurde op het Techniek College aan de RDM-kade. Techniek vond Ot altijd al leuk en hier op deze plek zag hij het wel zitten om verder leren. Hij koos de studie Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie.

Toelating na thuisonderwijs

We hebben Ot aangemeld volgens de standaard procedure, daarbij hebben we duidelijk vermeld dat hij geen diploma’s of rapporten had. Zijn niveau schatte ik in op eind Havo 3 / VMBO t. Hij kreeg zoals alle jongelui die zich aanmelden een uitnodiging om een intaketoets te komen maken. Voor het eerst van zijn leven maakte hij dus op 15-jarige leeftijd een officiële toets. Hij deed er wat langer over dan de bedoeling was maar zijn scores waren boven gemiddeld en daarmee zou hij de MBO4 opleiding goed aankunnen. Top!

Wat volgde was een intakegesprek met twee docenten van de opleiding. Ook dit verliep goed, we konden wat vertellen over het thuisonderwijs en gaven duidelijk aan dat Ot geen officiële diploma’s of overgangsbewijzen had. Dit zou geen probleem zijn gezien de score van de test. Tijdens het gesprek kregen we al te horen dat Ot zou worden aangenomen. Wouw dat ging heel makkelijk! Boven verwachting. Achteraf een beetje te gemakkelijk…

Ontbreken van papieren

In de tweede week van juli ontvingen we een telefoontje van school. Ot was inmiddels al wekenlang in vakantiestemming en was druk met zijn vakantiebaantje. De boodschap was dat Ot niet toegelaten was op school omdat de officiële documenten ontbraken……

Wat……? Natuurlijk ontbreken de officiële documenten, dat was toch al lang duidelijk! Dit hadden we maanden geleden al aangegeven en dat zou geen probleem zijn, toch? Voor deze medewerker, die alle inschrijvingen aan het verwerken was en alleen keek of alle papieren in orde waren, was het dus wel een probleem. De beste man had geen idee van ons verhaal, met wie we tijdens de intake hadden gesproken wist hij ook niet. Het enige waar hij naar keek waren de papiertjes en die ontbraken, dus werd er niet ingeschreven, punt uit.

Dit hadden we dus eigenlijk verwacht tijdens de intake, inmiddels geloofden wij dat Ot echt toegelaten was. We hadden ons beroep op vrijstelling, die voor 1 juli binnen moet zijn, dit jaar dus niet voor Ot gedaan. Dit zou betekenen dat Ot dus niet was toegelaten maar wel verplicht zou zijn zich in te schrijven op een school! HELP!

Vrijstelling van de vooropleidingseis

Ik had al snel door dat ik het hoger op moest zoeken. Probleem was dat we halverwege juli waren en veel medewerkers al op vakantie waren. Uiteindelijk lukte het me om toch een leidinggevende aan de lijn te krijgen, het kostte me wel heel wat overredingskracht om deze man duidelijk te maken dat Ot een eerlijke kans verdiende. Ik heb hem uit moeten leggen dat wij volledig legaal thuisonderwijs hebben gegeven op grond van artikel 5b van de leerplichtwet en dat volgens de Wet Eduactie en Beroepsonderwijs WEB er een mogelijkheid bestaat om vrijstelling te krijgen van de vooropleidingseis bij inschrijving op een MBO. Van die mogelijkheid wilden we graag gebruik maken een aangezien Ot al keurig door de intake toets was gekomen en na het gesprek bekwaam werd geacht voor de opleiding leek het ons slecht een formaliteit. Gelukkig gingen de school hierin mee maar Ot zou dan nog wel een extra bekwaamheidstoets moeten doen.

En zo vertrok Ot op 13 juli, midden in de zomervakantie, een dag voor we op vakantie zouden gaan, naar school voor extra toetsen behorende bij het geschiktheidsonderzoek, geen idee wat hem te wachten stond, volkomen onvoorbereid, al weken geen schoolboek gezien…

De resultaten van de toets, die vooral over wiskunde en natuurkunde gingen, vielen helaas wat tegen.  Gezien de omstandigheden vonden wij dat niet zo vreemd. Maar het resultaat was voldoende om toegelaten te worden op het MBO-3 niveau. Het eerste jaar van de opleiding was voor niveau 3 en 4 toch gelijk dus dat maakte verder in praktijk niet zoveel uit.

Een vakman in wording

Inmiddels zit het eerste jaar MBO erop. Ot heeft het super goed gedaan, zo goed dat hij nu officieel staat ingeschreven als MBO4 leerling. We zijn allemaal blij met de stap. Ot heeft de keuze gemaakt verder te willen in de richting van E&I, elektrotechniek en instrumentatie. In september gaat hij stage lopen bij Elektro-Four, een bedrijf in Barendrecht o.a. gespecialiseerd in LED verlichting en parkeerinstallaties maar ook het bedrijf wat in Blijdorp veel van de elektrische installaties verzorgd. ‘Blijdorp’, de plek waar we als thuisonderwijzers menig uurtje hebben doorgebracht, zie ook: www.ikkrijgthuisonderwijs.nl/blijdorp Leuk dat hij daar nu op een heel andere manier, als vakman in wording weer binnen mag stappen en iets mag gaan bijdragen aan dat waarvan hij zelf als kind zo genoot.

Niet helemaal de bedoeling maar het ziet er wel indrukwekkend uit

 

 

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren